Ilustrační foto: CC0
Teplice

Ústecký kraj – Život na soudech jakoby se zastavil, tedy aspoň na tři dny. Od pondělí do středy stávkuje většina justičního personálu. Nelíbí se jim, že s ohledem k tomu, jakou mají odpovědnost, pobírají naprosto neodpovídající plat. Vyzpovídali jsme proto vyšší soudní úřednici Okresního soudu v Mostě s 25letou praxí. Přála si zůstat v anonymitě.

Stávkovala jste jen včera, nebo po celou dobu, co je stávka vyhlášena?

Až do středy. Jsme doma zadarmo, ale stejně práci budeme muset udělat. Všechna odročená jednání se musí uskutečnit, všechno musíme zpracovat. Stávkou jsme si de facto přidělali práci, ale asi už to bylo skutečně potřeba. Doteď nás nikdo nevyslyšel.

Opravdu máte tak nízký plat?

Naše práce je dlouhodobě finančně podhodnocená a platy jsou skutečně žalostné. Mám 25 let praxe, jsem vyšší soudní úřednice. Kdysi jsme si musela udělat školení na protokolující úřednici a dva roky studovat na vyšší soudní úřednici na Justiční akademii. 

Prý průměrně soudní zapisovatelky mají o deset tisíc méně než pokladní v Lidlu...

Raději ani nechci vědět, kolik berou. Mohlo by se mi udělat špatně.

Kdy jste naposledy dostali přidáno? Inflace v posledních letech přece jen nebyla nejnižší.

Když pominu těch 7 stovek, které nám dali nyní, tak naposledy před čtyřmi či pěti roky, když se rušila superhrubá mzda.

Uvažujete, že byste si našla jinou práci?

To není řešení, někdo tu práci dělat musí. Ale ano, už jsem o tom uvažovala několikrát. Jenže se mi nechce zahodit 25 let, co tu jsem. A máme fajn kolektiv. Snad se podaří něco změnit, někdo si všimne, že situace je opravdu neúnosná.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru