OBRAZEM: Obcí prošly maškary. Ve finále utopily Bakchuse a pohřbily basu
Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Červený Újezd – Spolek Veselý venkov pořádal za podpory Obecního úřadu Hrobčice 9. ročník Červenoújezdského masopustu. Obec se zhruba stovkou obyvatel byla od rána na nohou a pro přespolní visely na plotech směrovky a fáborky, které je dovedly až k zastávce autobusu u vodní nádrže. Tam už čekal průvod maškar, který vyrazil napříč obcí krátce po 13. hodině. V jeho čele jela dívka na koni. V jednu chvíli zvíře v mumraji kolem sebe zazmatkovalo a skočilo do příkopu. Naštěstí se jezdkyni ani koni nic nestalo.

Řada účastníků v průvodu třímala pohárek se svařeným vínem, který dostali návštěvníci v masce zdarma. To, aby se zahřáli a podpořili všeobjímající dobrou náladu. K té přispěl i folklorní soubor Jarošovci a nepřeslechnutelný podřipský harmonikář. U stavení čekalo maškary občerstvení, které hospodyňkám velí připravit masopustní tradice. Organizátoři mysleli i na mlsné jazýčky místních dětí. Ve finále masopustní zábavy došlo na utopení Bakchuse a symbolické pohřbení basy, kterým se muzikanti podle tradice zavazují v průběhu 40denního půstu nepořádat taneční a jiná hudební vystoupení.

FOTO

 

Založení Spolku Veselý venkov v roce 2013 iniciovala Soňa Jermanová, která se do Čeveného Újezda přistěhovala z Duchcova. Spolek má za cíl obnovu a udržení lidových tradic a vytváření respektu a úcty ke kulturnímu dědictví našich předků. Kromě Červenoújezdského masopustu, kterému byl přidělený certifikát značky Krušnohoří – regionální produkt, pořádá spolek Čarodějnice, Cyrilometodějské slavnosti, Obchůzky sv. Barborek nebo Adventní oslavy a další akce. Všechny si místní připravují a organizují sami.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru