Bílina - Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst obnovilo v Bílině po čtyřleté pauze činnost. Základní organizace byla založena v březnu letošního roku a v letošních komunálních volbách bude usilovat o zvolení do bílinského zastupitelstva.

Hnutí nezávislých existovalo v Bílině v letech 2006 až 2010, kdy mělo zastoupení sedmi zastupitelů včetně starosty, který v roce 2010 přešel i s částí svých kandidátů do politického hnutí Nezávislí pro Bílinu.

Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) je politické hnutí, vzniklé původně jako regionální uskupení v severních Čechách - zejména na Šluknovsku. Iniciátorem vzniku strany byl bývalý předseda oblastního sdružení ODS Šluknovsko Ing. Vladimír Bartoň, který byl nespokojený s tím, jak místní ODS zastupovala zájmy občanů. Registrována ministerstvem vnitra byla strana 5. srpna 1998. V čele hnutí stojí nyní jako jeho předseda Ing. Vladimír Bartoň z Varnsdorfu, kde má hnutí své oficiální sídlo.

Na její kandidátní listině byl v roce 2002 zvolen do Senátu ve volebním obvodě Děčín starosta Jiřetína pod Jedlovou Josef Zoser. Ten byl 16. prosince 2004 zvolen předsedou senátorského klubu SNK a je v současnosti členem nejvyššího orgánu hnutí, který tvoří Řídící rada. V roce 2006 strana vyslala do senátních voleb jednoho kandidáta - starostu Chodova Josefa Horu, který zároveň působí jako místopředseda hnutí. Tento kandidát vypadl v prvním kole senátních voleb v obvodě Sokolov, když skončil třetí s 18% hlasů.

Hnutí v komunálních volbách 2006 získalo 0,12% (125 657) hlasů a 0,15% ze všech zvolených zastupitelů, což představuje v přepočtu na mandáty 57 mandátů v obcích Ústeckého kraje, 16 mandátů v obcích Karlovarského kraje, 10 mandátů v Jihočeském a 8 v Libereckém kraji. Nejsilnější je hnutí v okresech Teplice, Děčín a Litoměřice.

Významných úspěchů dosáhlo hnutí například v Jiřetíně pod Jedlovou na Děčínsku s 580 obyvateli (3 ze 7 volených mandátů, v Chodově (okres Sokolov), kde získalo 9 z 21 mandátů, nebo ve Volarech (4 z 15 mandátů) a je výrazně zastoupeno v zastupitelstvu města Bílina na Teplicku, kde obsadilo 7 z 30 mandátů.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru