Bílina - Opoziční zastupitelé TOP 09 chtějí vyhlásit referendum k otázce provozování výherních hracích automatů v Bílině. Bílinští zastupitelé totiž v této otázce nemají jasno. Názor občanů by jim měl pomoci.

Kontrola v herně. Ilustrační foto: Oldřich Hájek

Otázka regulace provozu heren byla několikrát předmětem jednání zastupitelstva města. Zastupitelé tento problém řešili také v rámci několika pracovních jednání. Do dnešního dne ale nevznikl žádný návrh komplexního řešení regulace provozu výherních hracích automatů.

„Referendum má pomoci městu zjistit většinový názor občanů. Ten by pak mohl být klíčový pro další rozhodování zastupitelů v této oblasti," říká Pavel Pastyřík, bílinský zastupitel (TOP 09).

Hazard je řešen nekoncepčně

Regulace provozu výherních hracích automatů je v současné době ve městě řešena obecně závaznou vyhláškou, která provoz těchto zařízení zakazuje. K zákazu jsou ale uděleny čtyři výjimky. Místa vyjmutá ze zákazu jsou uvedena v příloze vyhlášky jmenovitě. Dvě herny jsou na sídlišti Za Chlumem a po jedné v ulici Želivského a v ulici Wolkerova. „Tento způsob omezení je podle nás dost nekoncepční," dodává Pastyřík.

Zastupitelé za TOP 09 chtějí, aby zastupitelé vyhlásili místní referendum k otázce úplného zákazu provozování výherních hracích automatů. Opozice TOP 09 navrhuje referendum uskutečnit společně s komunálními volbami, tedy 10. a 11. října 2014.

Otázka referenda je jasná

Bílinská "Topka" společně s návrhem vyhlášení referenda předkládá zastupitelům i otázku, na kterou by obyvatelé města odpovídali.

„Chceme, aby lidé v referendu odpovídali na otázku „Souhlasíte s úplným zákazem provozu výherních hracích automatů v Bílině?" upřesňuje Petr Rosenkranz, bílinský zastupitel (TOP 09). Opoziční zastupitelé klubu Top 09 ale nejsou zastánci úplného zákazu hazardu v Bílině. „Dlouhodobě prosazujeme regulaci založenou na přísných podmínkách," říká k postojům TOP 09 Pastyřík.

„Vedení města od nás dostalo již několik návrhů a doporučení, jak se s problémem vypořádat. K jednání nám do zastupitelstva ale nikdy žádný koncept regulace nepředložilo," upřesňuje Jindřich Brunclík, bílinský zastupitel (TOP 09).

Veřejnost se heren bojí

Lidé se výherních hracích automatů spíše obávají. Mají je spojené s nepřizpůsobivými a s kriminalitou. Část veřejnosti se pak bojí hlavně o děti, které by snadno mohly podlehnout závislosti nebo byly ohroženy na bezpečnosti. Na základě těchto obav se pak v Bílině množí hlasy volající po úplném zákazu bez výjimek.

„Na druhou stranu, úplný zákaz provozu zasahuje do práva svobodně podnikat a my jako řadoví zastupitelé se necítíme být v pozici někomu zakazovat podnikání, i proto chceme referendum," upřesňuje Rosenkranz. Město má navíc z výherních hracích automatů peníze. Ze čtyř schválených heren je v příjmové části rozpočtu na rok 2014 počítáno se 4 miliony korun. Pokud by město herny zakázalo, o tyto peníze by přišlo.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru