Bílina - Zastupitelé města Bíliny budou ve čtvrtek hlasovat o schválení víceprací Integrovaného centra prevence (ICP). Jejich kolegové z rady po nich chtějí na tomto zastupitelstvu schválit něco, co již bylo schváleno a provedeno (na tomto nic nemění ani revokace tohoto rozhodnutí) a nezákonně proplaceno. Není možné pro toto hlasovat, jelikož ten, kdo by toto učinil, se automaticky podílí na zahlazení či legalizaci nezákonného jednání a rozhodování.

Město Bílina. Ilustrační foto

Pro upřesnění: Rada města dne 23. dubna 2014 schválila uzavření dodatku ke smlouvě o vícepracích. Po upozornění kolegy zastupitele Ing. Rosenkranze na skutečnost, že jednala v rozporu se směrnicí o rozpočtových pravidlech, rada města dne 14. května 2014 usnesení zrušila a novým usnesením doporučila schválit tento dodatek zastupitelstvu. V tentýž den, tedy 14. května 2014, odešly z městského účtu peníze za vícepráce na účet dodavatele, tedy Stavební a obchodní společnosti Most.

Dalším problémem při této akci by mohlo být dělení zakázky na stavební dozor investora. Město, aby se při této zakázce vyhnulo výběrovému řízení, v průběhu akce mění dodavatele (pouze fiktivně, neboť se jedná o provázanost obou společností Lizdroj a Diamonta). Tím, že zakázka byla zadaná do 200 tis. bez DPH, jedná se o přímý nákup a nemusí se dělat výběr. Z tohoto vyplývá, že město nejspíše obešlo Metodiku zadávání zakázek Integrovaného operačního programu (IOP) a Závazné postupy pro zadávání zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU, nespadajících pod aplikaci zákona č. 137/2006 Sb.

Zastupitelé si musí dále uvědomit, že se jedná o projekt s dotační spoluúčastí, kde se může jednat až o dotační podvod. Jestli jim bude někdo argumentovat, že neschválením víceprací přijde město o dotaci, tak tomu tak není. Pokud by mělo město přijít o tuto dotaci, tak to bude z důvodu výše popsaných porušeních zákona, za která nese odpovědnost ten, kdo je porušil.

Naše informace pro Vás vychází ze zpráv, které obdrželi zastupitelé města. Jsme zvědaví, kdo, se znalostí všech skutečností, by mohl tyto vícepráce hlasováním schválit.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru