Záluží – Myslíte si, že nejde udělat akci pro veřejnost v areálu chemičky tak, aby byla zábavná? Potom se pletete. V pátek to dokázali v areálu Chemparku v Záluží u Litvínova, kde byl Den otevřených dveří. Jde o největší chemický komplex v sousedství Teplicka.

Studenti si rozdali malý hokejový zápas s Pavlem Francouzem a Jurajem Majdanem. Foto: Oldřich Hájek

Je libo kyslíkový koktejl? Není problém? Dát gól litvínovskému hokejovému brankáři Pavlu Francouzovi? Také se to mnohým povedlo. A že jste ještě neviděli, že by se pomeranč po úderu kladivem rozprsknul, jako by byl ze sádry? I to jste mohli zažít před areálem litvínovské chemičky. Mladí si mohli zasprejovat na umělou stěnu, žonglovat či zkusit chůzi po laně. Kluky oslovily závody na autodráze či v automobilových simulátorech. A kdo to chtěl všechno vidět z výšky, toho svezli podnikoví hasiči na plošině.

Program byl zaměřený především na středoškolské studenty a žáky základních „Chceme představit chemii jako zajímavou a zábavnou vědu a inspirovat mladé návštěvníky ke studiu chemie," vysvětluje generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Marek Świtajewski, že Den otevřených dveří má přispět k popularizaci chemie.

Den otevřených dveří není jen o chemii. Návštěvníci se dozvěděli také mnoho informací o provozu chemických závodů díky autobusové exkurzi do Chemparku Záluží. Z autobusu zájemci viděli starou část Chemparku i současnou výrobu Unipetrolu RPA, etylénovou jednotku a výrobu polyetylenu a polypropylenu.

VIDEOREPORTÁŽ ZE DNE OTEVŘENÝCH DVEŘÍ

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru