Bílina - Handrkování kvůli účetní závěrce města provázelo poslední jednání bílinských zastupitelů. Opoziční zastupitelé TOP 09 účetní závěrku města Bílina za rok 2013 na posledním zasedání nepodpořili. Proti budou i na mimořádném zasedání zastupitelstva. To je kvůli schválení účetní závěrky svoláno na pondělí 30. června.

Vedení Bíliny na svém posledním zasedání v minulém týdnu. Foto: Oldřich Hájek

Starosta města v tom vidí „klukovinu". „Přijde mi to jako demonstrativní vzdor před volbami. Jinak si neumím vysvětlit, proč to zastupitelé neschválili. Rozpočet na rok 2013 byl schválen. Závěrka je formalita," říká starosta Bíliny Josef Horáček (Nezávislí Bílina).

„Nejde o žádnou klukovinu, ale dospělé rozhodnutí. S rozpočtem na rok 2013 jsme nesouhlasili. Logicky tedy nemůžeme souhlasit ani s účetní závěrkou," komentuje slova starosty Pavel Pastyřík, bílinský zastupitel (TOP 09).

„Tak já nemyslím zrovna TOPku, ta nesouhlasí celou dobu, ale ti ostatní. Nejprve souhlasí s rozpočtem a pak nesouhlasí se závěrečným účtem," upřesňuje svá slova starosta Horáček, který paradoxně pro schválení účetní závěrky podle záznamu z jednání nehlasoval.

Hospodaření města je terčem kritiky

Zastupitelé za TOP 09 rozpočet pro rok 2013 nepodpořili, protože se tam objevily investice na objektech polikliniky v Bílině v řádech desítek miliónů korun. Tyto investice pak zastupitelům nikdy nebyly vysvětleny.

„K těmto investicím jsme chtěli vidět celkový záměr. Ten jsme nedostali, a tak jsme pro to nehlasovali," upřesňuje Petr Rosenkranz, bílinský zastupitel (TOP 09).

„Nikdy jsme se vlastně nedozvěděli, jaký je cílový stav rekonstrukce objektů na bílinské poliklinice, jaký je časový harmonogram oprav ani kolik to má stát," dodává Jindřich Brunclík, bílinský zastupitel (TOP 09).

Ať vedení odstoupí

Podle bílinské opozice klubu TOP 09 je pak věcí starosty a vedení města, aby si zajistili podporu těch zastupitelů, kteří jim rozpočet na daný rok schválili.

„Pokud to nezvládnou, ať dají svá křesla uvolněných zastupitelů a členů rady k dispozici. Je špatné pokud si vedení nedokáže v zastupitelstvu vyjednat většinovou podporu ani pro takovou technikálii, jako je schválení účetní závěrky a závěrečného účtu města," nešetří vedení Rosenkranz.

Ke schválení účetní závěrky bylo potřeba 16 hlasů zastupitelů z 30. Pro schválení jich nakonec bylo 11, proti byl jeden. Devět zastupitelů se hlasování zdrželo a 7 jich nehlasovalo vůbec.

Účetní závěrku měst a obcí zastupitelstva schvalují v souladu se zákonem č. 128/2000 Sb., o obcích, v platném znění.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru