Teplicko - I přes klesající nezaměstnanost na Teplicku se okres stále drží nad celorepublikovým průměrem. V červnu úřad práce v okrese evidoval 9,5 procenta lidí bez zaměstnání. To je o dva desetinné body méně než o měsíc dříve. Aktuální výsledky dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Přes nelichotivá čísla je na tom Teplicko v Ústeckém kraji nejlépe hned za Litoměřicemi, kde je nezaměstnanost na úrovni 9,1 procenta.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo všech 77 regionů. „Situaci na trhu práce i nadále ovlivňují probíhající sezónní práce v zemědělství, stavebnictví, hotelnictví, gastronomii nebo lázeňství a oživování české ekonomiky. Osobně vnímám jako velmi pozitivní fakt, že už několik měsíců po sobě roste počet volných pracovních míst. Na základě plně fungujícího monitoringu a dobře nastavené komunikace v regionech se nám daří získávat volná místa do evidence a zároveň na ně aktivně umísťovat uchazeče o zaměstnání. V příštích měsících by mohla nezaměstnanost s příchodem absolventů na ÚP ČR stagnovat nebo mírně vzrůst," říká generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Zaměstnavatelé měli v červnu zájem nejčastěji o pracovníky ve stavebnictví, zemědělství, gastronomii, ve službách, v profesích zaměřených na prodej a finance, o pracovníky v lázeňství, ostrahu objektů, učitele, dělníky ve výrobě. Hledali také administrativní pracovníky, šičky, operátory, řidiče nákladních nebo dodávkových automobilů. Tradičně velká poptávka je po kvalifikovaných pracovnících ve strojírenství (soustružníci, zámečníci, svářeči a nástrojaři, mechanici, opraváři strojů, obsluha důlních zařízení apod.). Přednost dávaly firmy proškoleným specialistům s praxí. Větší počet volných pracovních míst hlásí v letních měsících také agentury práce, které tzv. vykrývají dovolené kmenových zaměstnanců firem.


Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 35 regionů. Nejvyšší byl v okrese Most (13,2 %), Ústí nad Labem (12,6 %), Bruntál (12,5 %), Karviná (12,3 %), Ostrava-město (11,3 %), Chomutov (11,2 %), Louny a Děčín (shodně 10,1 %).

Pokud jde o profesní složení uchazečů, převažovali pracovníci ve službách, prodeji a administrativě, manipulační, pomocní, nekvalifikovaní stavební či montážní dělníci, číšníci, servírky, pracovníci ostrahy, opraváři nebo řidiči. Mezi nově evidovanými se začali v menší míře objevovat i učitelé, vychovatelé, pedagogičtí pracovníci či lektoři.

„Zvýšenou aktivitu v této oblasti potvrzuje nárůst volných pracovních míst pro učitele, který můžeme očekávat až do konce prázdnin. Ke zlepšení situace ve školství by mohly vést plánované legislativní změny. Pokud jde o absolventy škol, ti zatím celkovou statistiku nijak výrazně neovlivňují. V tuto chvíli evidujeme jen vyšší počet dotazů ze strany jejich rodičů nebo prarodičů," upřesňuje Marie Bílková.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době v rámci celé republiky 10,9 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Ústí nad Labem (35,6), Bruntál (33,9), Karviná (33,3), Jeseník (29,9) a Sokolov (28,7). Z celkového počtu nahlášených volných pozic bylo ke konci června 4 770 vhodných pro OZP a 10 111 míst nabízely firmy absolventům a mladistvým.

Pro srovnání s naším okresem: Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (3,4 %), Mladá Boleslav (4,3 %), Pelhřimov (4,4 %), Praha-západ, Prachatice a Benešov (shodně 4,5 %), Rychnov nad Kněžnou a Rokycany (shodně 4,6 %).


Inzerce

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru