Teplice - Nové brány, cesty a centrální kříž s bronzovou sochou Krista se opravují na teplickém hřbitově v Křižíkově ulici. Restaurátoři nyní pracují právě na renovaci kříže s podstavcem.

Akademická sochařka a restaurátorka Markéta Kynclová (v popředí) vede opravu kříže na teplickém hřbitově. Foto: Oldřich Hájek

Z kamene očišťují usazeniny a měděnku, která roky stékala ze sochy. "Předpokládám, že práci dokončíme během června," uvedla na dotaz serveru e-teplicko.cz akademická sochařka a restaurátorka Markéta Kynclová, která se zabývá obnovováním sochařských děl. "Bohužel nevíme autora ani dobu vzniku tohoto kříže," poznamenala. Pravděpodobně to připomínala kovová cedulka u paty kříže, ta ale zmizela už před lety.

Radnice zahájila práce v areálu teplického hřbitova v Křižíkově ulici letos v dubnu. Za opravu vstupní brány ze Hřbitovní ulice zaplatila 187 tisíc korun. Dalších 212 tisíc stojí oprava zdi u velké vsypové loučky. 

"Stavební práce navazují na rozsáhlou rekonstrukci, kterou teplický hřbitov v posledních letech prošel. Kromě obvodové zdi, cest a kolumbárií byla citlivě rekonstruována také obřadní síň," připomněla Radka Senftová z teplické radnice.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru