Bílina - Starosta Bíliny, pan Josef Horáček, potvrdil na mimořádném jednání zastupitelstva dne 11.6.2014, že se o některé investiční akce zajímá policie, která dokonce ve svých dotazech použila výraz „podezření ze spáchání zvlášť závažného trestného činu". Důvodem, proč se o tomto zmiňujeme, je obava z možných následků, které by mohly pro město, při naplnění těch nejčernějších scénářů, nastat.

 

Jestliže by odpovědnost za eventuální trestní jednání nesly jen osoby, které by toto způsobily, tak by se dalo konstatovat, že spravedlnosti bylo učiněno za dost, ale v tomto případě se jedná o možné pochybení u investic, které jsou financovány z dotací a to je při zjištění pochybení velký problém, který by se dotkl všech občanů Bíliny, jelikož sankce by se týkaly města a ne jen jedinců, kteří by za toto nesli trestní odpovědnost. Pro naše město by to znamenalo, že by se dotace neproplatily nebo by se musely v případě proplacení vracet a k tomu se musí přičíst možná pokuta, která může dosáhnout až výše dotace. V součtu by toto mohlo znamenat stav, který se dá bez nadsázky nazvat likvidačním, jelikož na toto v naší pokladně prostředky chybí. V příloze vám dáváme k dispozici závěr z rozpočtu na letošní rok, ze kterého vyplývá, že na účtu města by při splnění všech investičních akcí zbylo na konci roku cca 11 milionů korun. Z toho plyne, že město by muselo sáhnout buď k úvěru, který by vzhledem k situaci neměl zřejmě nejvýhodnější úrokovou sazbu, či k prodeji majetku. Ještě je nutné podotknout, že nikdo si takovýto scénář nepřeje, ale bohužel i bez něho není situace vůbec dobrá.


V minulosti mělo město vždy velkou finanční rezervu a to v řádech stamilionů, což z nás dělalo, vzhledem k naší velikosti, jedno z nejbohatších měst, ale to bylo v době před příchodem současného vedení města.


K rozpočtu jmenovitých investičních a neinvestičních akcí ONI V „Návrhu rozpočtu na rok 2014 - 1.pracovní verze" jsou zahrnuty jmenovité akce Odboru nemovitostí a investic včetně rezervy na chodníky, komunikace, proj. dokumentace a DINA ve výši 72 042 tis. Kč. V této výši je zahrnuta částka 21 975 tis. Kč - výše nutné spoluúčasti města k dotačním titulům. Návrh těchto akcí vychází z jednání politických stran ze dne 14.10.2013. Případné nutné předfinancování dotačních titulů není v rozpočtu zahrnuto. Z rozpisu rozpočtu je patrné, že navrhované výdaje jsou vyšší než příjmy. Jmenovité akce ONI jsou hrazeny z uložených finančních prostředků (financování 58 760 tis. Kč). Za předpokladu splnění plánovaných příjmů a výdajů rozpočtu r. 2013 zůstanou k tomuto použití finanční prostředky cca ve výši 70 mil. Kč.


Z výše uvedené citace "Návrhu rozpočtu" vyplývá, že výdaje nad rámec příjmů jsou 58.760.000 Kč. Tyto budou hrazeny z prostředků po roce 2013 (rezerva) ve výši 70.000.000 Kč. Takže jednoduchým odečtením máme zůstatek 11.240.000 Kč!!!!

Zdroj: (PR) http://www.nezavislivbiline-hnhrm.cz

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru