Teplice - Na středečním setkání družstevníků SBD „Mír“, které se uskutečnilo v prostorách estrádního sálu Domu kultury v Teplicích, bylo opravdu plno.

Setkání družstevníků v Teplicích. Foto: Seenmedia

Bylo k dispozici 200 míst a někteří později příchozí už stáli. Iniciátoři výzvy „Jde TO!“, kteří se snaží poukazovat na zvláštní praktiky vedení družstva, jako jsou sporné investiční projekty (nákup vily Birnbaum, fotovoltaických elektráren), nákup a prodej luxusních vozů, uzavírání třicetiletých, téměř nevypověditelných smluv na dodávku tepelných čerpadel a další, otevírají oči družstevníkům i v možnosti převodu bytů do osobního vlastnictví.

„Když zde existuje možnost, rozhodovat o svém bydlení, majetku a budoucnosti samostatně, nevidíme důvod, proč by o tuto příležitost měl družstevník, který o to stojí, přijít. Když to jde v jiných družstvech, proč by právo na bezúplatný převod nemohl být uplatněn i v SBD „Mír“. Vše záleží na delegátech, kteří zastupují jednotlivé objekty a kterým družstevníci vložili do rukou svoji důvěru. Stačí prostřednictvím delegátů odhlasovat bod stanov, který možnost převodu do osobního vlastnictví umožňuje, a to u bytových jednotek, které spadají do bytové výstavby předrevolučních let,“ uvedl Zdeněk Kotala, jeden z členů vznikajícího spolku (dříve občanského sdružení) „ProMÍR“.

„Setkáváme se i s případy, kdy nájemce uplatil svůj nárok na převod do OV, a to dle platných zákonů v letech 1992-1995, ale družstvo tuto žádost zamítlo a neřešilo. Má-li družstevník v rukou potvrzenou žádost o převod, kterou uplatnil do 30. června 1995, je stále platná a družstvo by s ním převod do OV mělo řešit,“ dodává Zdeněk Kotala. Složitější je to u bytů, které do družstva vložilo město, ale i zde se dá nalézt řešení.

Na setkání byl pozván i předseda družstva SBD „Mír“, JUDr. Ing. Marek Andrášek. „Bohužel pan doktor Andrášek se nedostavil, neboť je momentálně na dovolené, ale očekávali jsme účast alespoň některého ze zástupců vedení družstva už s ohledem na to, že v sále byli jejich družstevníci a jejich delegáti, kteří měli zájem diskutovat a dozvědět se odpovědi na sporné otázky. Myslím si, že diskuse se samotnými členy je pro vedení velmi důležitá a inspirativní. A koho jiného by měli družstevníci nejvíce zajímat než samotné vedení družstva?“ dodal Kotala.

Průběh setkání a velká účast dala jasný signál, že o bezúplatné převody družstevních bytů do osobního vlastnictví je mezi družstevníky velký zájem.

Chcete-li se zapojit do aktivit vznikajícího spolku „ProMÍR“, máte-li nějakou otázku napište na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.acebook či webových stránkách spolku www.zpravodajsbdmir.cz.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru