Bílina - Vedení města Bíliny, konkrétně rada města, čelí v posledním období velké kritice ze strany opozičních stran a hnutí, ale také veřejnosti, která začíná vnímat, že ne vše v Bílině je v naprostém pořádku.

Kritická situace se pak vystupňovala při jednání zastupitelstva, kde většina zastupitelů požadovala vysvětlení a činnost při předražené rekonstrukci kanalizace v bílinské nemocnici, která dle znalce byla předražena téměř o dvěstě procent.

V poslední době se objevují také informace, že vedení města Bíliny čelí policejnímu vyšetřování právě v souvislosti s rekonstrukcí kanalizace, dále také s podezřením na předražené zateplování bílinské nemocnice a dále v souvislosti s rekonstrukcí nízkoprahového centra, kde v současnosti sídlí organizace Člověk v tísni. Právě problémová rekonstrukce pavilónu bývalé základní školy na Teplickém předměstí, z čehož by mělo vzniknout Integrované centrum prevence, je poslední aktualitou, kterou bílinští zastupitelé začínají řešit.

Podivný technický dozor

Město Bílina získalo v loňském roce dotaci na přestavbu jednoho z pavilónu bývalé školy za účelem přestavby na centrum prevence, a to ve výši sta procent. V centru má nadále pokračovat činnost pobočky organizace Člověk v tísni, která tam již nyní za současného stavu provozuje nízkoprahový klub zaměřený na práci s dětmi se sociálním vyloučením. Na konci loňského roku již také proběhlo výběrové řízení na dodavatele stavby, které vyhrála Stavební a obchodní společnost z Mostu. Mělo také následovat výběrové řízení na technický dozor investora, které se však neuskutečnilo. Vedení města obešlo výběrové řízení tak, že rozdělilo tuto zakázku.

Nejprve uzavřelo smlouvu s firmou Lizdroj, která když vyčerpala částku 198 tisíc korun, tak se smlouva převedla na jinou firmu. Rada města totiž může zadávat volně zakázky bez výběrového řízení do dvou set tisíc korun. Nová smlouva o zajištění technického dozoru byla městem uzavřena s firmou Diomonta. Paradoxem je, že firma Lizdroj s firmou Diomonta mají jeden společný základ, a to společného jednatele a společníka. Tím, že zakázka byla zadaná do 200 tisíc bez DPH, jedná se o přímý nákup a nemusí se dělat výběrové řízení. Z tohoto vyplývá, že město nejspíše obešlo Metodiku zadávání zakázek IOP a Závazné postupy pro zadávání zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU, nespadajících pod aplikaci zákona č. 137/2006 Sb. Dále také není běžnou praxí, aby se během stavby měnil technický dozor investora. To by muselo být město se službami velmi nespokojeno. V tomto případě se ale technický dozor neměnil, pouze změnili fakturační společnost, čímž obešli zákon a veškerá pravidla transparentního jednání.

Nezákonné vícepráce

Netradiční výběr technického dozoru není jediným problémem při této akci. Jak již bylo zmíněno, výběrové řízení na dodavatele stavby vyhrála mostecká Stavební a obchodní společnost. S tou byla smlouva o dílo podepsána na vysoutěženou cenu. Při jednání rady města počátkem letošního května však došlo ke schválení víceprací ve výši téměř půl miliónu korun. „Rada města tyto vícepráce schválila nad rámec svých pravomocí, čímž porušila zákon a městskou směrnici. Prvotně na to upozornil jeden ze zastupitelů, načež rada města o čtrnáct dní později, konkrétně 14. května, usnesení revokovala. Kontrolní výbor požádal tajemníka městského úřadu, aby mu předložil výpisy z účtů. V tentýž den, kdy rada města revokovala usnesení o víceprácích, protože byla upozorněna na skutečnost, že jedná protizákonně, někdo z radnice nechal částku 475 754 korun odejít z městského účtu na účet firmy. Je zvláštní, že schválení víceprací se má projednávat až při jednání zastupitelstva města dne 19. června. Vzhledem k výši částky za zmíněné vícepráce je toto plně v kompetenci zastupitelstva, takže to by bylo v pořádku až na jeden velmi podstatný detail a to ten, že tyto práce byly již vykonány a hlavně zaplaceny. Zní to neuvěřitelně, ale rada města přenechala rozhodnutí zastupitelům o něčem, co je již vlastně rozhodnuto a provedeno. Vždyť po nich vlastně chce zlegalizovat své nezákonné rozhodnutí, které ale zlegalizovat nelze. Pokud zastupitelé tyto vícepráce schválí, budou spoluodpovědní v protizákonném jednání.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru