Krušné hory - Pod „větrníky" na Klínech a v Nové Vsi v Horách bylo v sobotu živo. Česká společnost pro větrnou energii tam pořádala akci u příležitosti Mezinárodního dne větru. Zároveň slaví 20 let výroby elektřiny z větru v České republice.

Jedna ze dvojice větrných elektráren na Klínech v Krušných horách. Foto: Oldřich Hájek

Zájemci o energetiku, turisté nebo obyvatelé blízkých obcí a měst – ti všichni měli znovu po roce možnost posoudit, jak vyspělá je ekologická výroba elektřiny z větru v České republice. V sobotu otevřely své pomyslné brány k bezplatné prohlídce větrné elektrárny v devíti lokalitách po celé zemi. Ústecký kraj tentokrát reprezentovaly elektrárny na Klínech a u Nové Vsi v Horách.

Akci pořádala Česká společnost pro větrnou energii ve spolupráci s European Wind Energy Association u příležitosti Světového dne větru (www.globalwindday.org), který připadá na 15. června.

Návštěvníci měli šanci přímo na místě promluvit s odborníky na větrnou energii a především vidět stroje v provozu z bezprostřední blízkosti.

„Tisíce spokojených návštěvníků, kteří každoročně od větrných elektráren odcházejí plni dojmů a nových poznatků, jsou pro nás závazkem," uvedl předseda České společnosti pro větrnou energii Michal Janeček.

Na Klínech vyrábí od roku 2007 ekologickou elektřinu dvojice elektráren typu Enercon E70 o jednotkovém instalovaném výkonu 2 MW. „Tohoto výkonu dosahuje elektrárna při maximální rychlosti větru 12 metrů za sekundu," vysvětloval příchozím Jiří Herzig ze společnosti Altenerg. Lidem také přiblížil technické parametry větrníku, který je i s vrtulí vysoký 120 metrů. Tubus váží 240 tun a gondola včetně listů 57 tun. Tohoto obra drží u země pouze dva a půl metrů hluboké základy. Jak je to možné? Nejdou totiž do hloubky, ale do šířky. V průměru má základní deska sedmnáct metrů a i se zeminou, která je ní navršená, váží 1500 tun.

Nová Ves v Horách nabídla návštěvníkům dva stroje typu Re Power MM77 z roku 2003 o jednotkovém instalovaném výkonu 1,5.

Co se také zájemci o větrné elektrárny dozvěděli?

  • v České republice se v současnosti točí větrné elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 269 MW
  • větrné elektrárny v ČR loni vyrobily 478 milionu kWh elektřiny a pokryly tak spotřebu 137 000 domácností
  • podpora větrných elektráren přijde spotřebitele na necelý 1 haléř v jedné spotřebované kWh
  • aktuální výkupní cenou 2,014 Kč/kWh je větrná energie nejlevnějším obnovitelným zdrojem a výrobními náklady úspěšně konkuruje některým starším uhelným elektrárnám

VIDEOREPORTÁŽ

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru